Tutorstvo teniškim trenerjem mladih igralcev in igralk v starosti od 8 do 11 let

28. 09. 2023

Ideja je bila predstavljena Trenerski organizaciji TZS že pred kakšnim letom.  Ker se ni zgodilo nič konkretnega, jo objavljam kot kolumno. Mogoče bo koga ideja spodbudilo k razmišljanju ali celo delovanju. 

Tutorstvo teniškim trenerjem mladih igralcev in igralk v starosti od  8 do 11 let

Izhodišče

V vseh športih in tudi tenis ni izjema, zaradi številnih prilagoditev (loparji, žogice, igrišča, pravila) otroci zelo zgodaj vstopajo v šport. Hkrati s prilagoditvami opreme in pravil se je v zadnjih desetletjih zelo spremenila tudi metodologija poučevanja, ki mladih teniškim  igralcev in igralk omogoča, da se veščin naučijo hitreje in bolj kakovostno. To velja predvsem v primerih, ko teniški trenerji uporabljajo t.i. metodo razvoja tenisa skozi igro (ang. game based approach), ki predvideva hkraten razvoj taktike, tehnike, gibalnih in mentalnih sposobnosti in veščin. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi starši, ki zaradi nepoznavanja in želje po čim hitrejšem prehodu na veliko igrišče in običajne žoge teniški razvoj otrok upočasnujejo in zmanjšujejo kakovost naučenih veščin.

Poučevanje tenisa skozi igro je del našega sistema usposabljanaj teniških trenerjev že več kot dve desetletji, pa vendar opažamo, da mladi teniški igralci in igralke prehitro prehajajo iz rdečega na oranžno in oražnega na zeleno igrišče. Enako velja tudi za uporabo teniških žogic. Posledica prehitrega prehajanja se kaže v nižjih taktičnih in tehničnih kompetencah in na koncu v nižji igralni učinkovitosti ter tekmovalni uspešnosti. To potrjujejo tudi nastopi in rezultati naših mladih teniških igralcev in igralk v kategoriji do 12 let, ki glede na prejšnja leta padajo. Medtem, ko se raven igre tujih (Avstrija, Hrvaška, Belgija) mladih igralcev in igralk zvišuje.

Zato menim, da je potrebno dvigniti raven trenerskega dela v starostnih kategorijah  od 8 do 11 let. Cilj projekta je pomoč v obliki tutorstva trenerjem in trenerkam, ki delajo z najboljšimi mladimi igralci in igralkami v mlajših kategorijah.

Cilji projekta

Cilji projekta so razdeljeni v izvedbene in rezultatske.

Izvedbeni cilji so:

  1. Oblikovanje lastnega modela teniških kompetenc za vse letnike in oba spola,
  2. Analiza igre mladih teniških igralcev in igralk,
  3. Postavljanje srednjeročnih individualnih ciljev,
  4. Pomoč in svetovanje teniških trenerjem pri doseganju ciljev,
  5. Oblikovanje skupine tutorjev.

Rezultatski cilji so za teniške igralce in igralke vključeni v projekt:

  1. Da se uvrščajo v polfinala in finala turnirjev TZS do 11 in 12 let ,
  2. Da se en teniški igralcev in igralka uvrstita v polfinale ali finale Tennis Europe turniraja v Sloveniji (najprej v letu 2024).

Vsebina in potek projeka

V okviru projekta bi oblikovali lasten model teniških kompetenc za vse starosti v obdobju 8 do 11 let ter na tej osnovi izvajali izbor in razvoj teniških igralcev in igralk. Hkrati s tem bi teniškim trenerjem in trenerkam pomagali pri razvoju igralcev in igralk. Vključitev v projekt bi bila prostovoljna in sprejeta s strani staršev in kluba.

Letni potek projekta bi vključeval 6 faz:

  1. Analiza mladih teniških igralcev na zaključnih turnirji (8-11 let),
  2. Izbor mladih teniških igralcev in igralk,
  3. Podpis soglasij z izbranim teniškim igralcem, igralkam, trenerji in starši,
  4. Postavltev trenažnih in tekmovalnih ciljev,
  5. Izvedba skupnih treningov in spremljanje izvajanja trenažnih in tekmovalnih ciljev,
  6. Ponovna analiza mladih teniških igralcev na zaključnih turnirji (8-11 let).

V vsakem letniku bi izbrali od 6 do 8 teniških igralcev in igralk. Torej skupaj maksimalno 32. Postavitev trenažnih in tekmovalnih ciljev bi potekala na prvi delavnici.

Za vsako starostno skupino bi od novembra do aprila/maja izvedli eno teniško delavnico. Celodnevne teniške delavnice bi potekale v času vikendov in bi trajala en ali dva dni v klubih izbranih teniških igralcev ali igralk. Teniška delavnica bi vključevala naslednje aktivnosti: 1) pregled opravljenih aktivnosti, 2) neteniško ogrevanje, 3) teniški trening, 4) analiza teniškega treninga z igralci in trenerji, 5) kosilo in počitek, 6) kondicijski trening, 7) teniški trening, 8) analiza teniškega treninga z igralci in trenerji.

Vključeni trenerji bi za vsak mesec morali posredovati vsaj 2 treninga izvedena v klubu v obliki video posnetka. Ekipa tutorjev bi posnetke pogledala in podala analizo z usmeritvami.

Ekipo tutorjev bi sestavljala ekipa izkušenih in mlajših teniških trenerjev. V ekipo bi vključili tudi strokovnjaka za kondicijski trening.

Zaključek

Cilj projekta »Tutorstvo teniškim trenerjem mladih igralcev in igralk v starosti od  8 do 11 let» je zmanjšati zaostanek z primerljivi teniškimi državami in dvigniti teniško raven mladih teniških igralcev in igralk. Pomemben učinek projekta bo dvig ravni trenerskega znanja in izkušenj trenerjev in trenerk mladih teniških igralcev in igralk in s tem povečanje možnosti, da bodo trenerji delali bolj kakovostno tudi v prihodnje. Projekt je naravnan zelo praktično in teniškim igralcem, igralkam ter trenerjem bi pomagal dvigniti kakovost dela na in izven igrišča. Nenazadnje bi posredno vplivali tudi na razmišljanja staršev, da je potreben stalen, celosten in postopen razvoj teniške igre ter sodelovanje.