Male skrivnosti velikih teniških šarlatanov

30. 05. 2008

Mogoče bo tale kolumna zelo osebna. Zakaj? Zato, ker so mi šli na že od nekdaj na živce teniški šarlatani, prodajalci megle, trenerji za eno leto, veliki kritizerji drugih, prodajalci obljub in izgovorov... 

No, na koncu pa, saj so vse kolumne osebne. Pa bo tudi ta. Torej, želim vam izdati nekaj skrivnosti kako prepoznate teniškega šarlatana (pomeni: mazač, slepar, šušmar).

Prva stvar je animacija. Zgodba se začne podobno, lahko pa se odvija v dve popolnoma različni smeri. Če igralec ali igralka ni tekmovalno uspešen(a) in starši niso ne vem kako zagreti za tenis, potem veliki teniški šarlatan prične z zgodbo (beri kurjenje, ogrevanje, pripravo terena), ki gre nekako takole. Vaš sin (hči) je pa res talentiran(a), vidim, da je nekaj izjemnega v njemu (njej), gre za izvenserijski talent, za nadpovprečne sposobnosti in še nekaj takšnih superlativov bo naštel. Potem pa pride na vrsto AMPAK, ki ga šarlatan uporabi na naslednji način. Vaš sin (hči) ima vse že zgoraj naštete super lastnosti, ampak s tem trenerjem (klubom, programom) ne boste prišli nikamor. Potrebno je nekaj spremeniti! Zamenjati trenerja, seveda se takoj ponudi šarlatan, povečati obseg treningov na maksimum (s tem tudi ceno programa), povečati število tekmovanj, predvsem kakšnih eksotičnih in tako dalje. Če se starši odločijo za zamenjavo, potem je naslednji korak, ugotavljanje številnih tehničnih napak, taktičnega neznanja, slabe kondicijske pripravljenosti, neustreznih psiholoških sposobnosti..., za katere je kriv kdo drug, kot pa že zamenjani stari trener. Šinfanje starega trenerja je vsakodnevna in glavna akitvnost šarlatana.

Druga zgodba ima isto osnovo in vžge pri starših, ki pa so že zagreti in sin ali hči že imata določene teniške rezultate. Tukaj si veliki teniški šarlatan ponavadi vzame malo rezerve, ker ve da so starši že dodobra ogreti. Zgodbo začne s tem, da sicer vaš sin ali hči imata nekaj sposobnosti, nekaj uspehov, ki so bolj posledica srečnih naključij, vendar nista ne vem kakšna talenta. Na kratko, nista nič posebnega, zato pa je (ponovno) potrebno več treninga, več tekmovanj, več dodatnih aktivnosti... Zgodba o starem trenerju, ki ni imel pojma in je naredil toliko škode, se ponovi In tako se zgodba o starem trenerju, kot krivcu za vse, ponavlja toliko časa kot traja avantura velikega teniškega šarlatana.

Druga pomembna aktivnost teniškega šarlatana je prilagodljivost. Ker ve kdo je plačnik programa, vedno plove s tokom. Vedno naredi to kar starši hočejo, pa naj gre za urnik treningov, program treningov, tekmovalni načrt ali prehrano. Nič ne poskuša spremeniti, celo nasprotno, uporablja enake besede kot jih uporabljajo starši. Tako pogosto še priliva olja na ogenj in starše še bolj prepriča v določene njihove ideje. Enako se obnaša tudi do igralca ali igralke. Ne vsiljuje mu svojega mnenja, ne poskuša ga spraviti na rob njegovih sposobnosti, ne sili ga da dela tisto, kar ne želi, strinja se in sprejema vse igralčeve muhe. Tudi pri igralcu uporablja enako strategijo kot pri starših. 

Tretja pomembna dejavnost velikega teniškega šarlatana je planiranje za prihodnost. Vse kar dela šarlatan je vezano na tisto, kar se bo zgodilo jutri, nič danes. To in to bomo popravili jutri. Ta in ta turnir bomo zmagali pojutrišnjem. Na tem in tem mestu bomo čez 3 leta. Potrebno je več treninga, več turnirjev, več individualnih ur, potrebno je pustiti šolo, potrebno je še več denarja in tako naprej od enega jutri do drugega pojutrišnjem.

Na zazrtost v prihodnost so vezane tudi obljube, ki so včasih že kar smešne. Naj navedem eno od resničnih. Pred nekaj leti smo imeli (zares, to ni hec) zelo talentiranega visokoraslega igralca, ki je treniral v solidno organiziranem klubu, kjer je bilo kar nekaj dobrih igralcev in izkušen trener. Veliki teniški šarlatan ga je izbral za tarčo in začel z »ogrevanjem« staršev. Ker je bil igralec višje rasti, jim je prodal obljubo, da je našel sponzorja, ki bo plačal vse od treningov, tekmovanj, do letalskih prevozov v business razredu. To je bil najbolj vroč del zgodbe. Vaš sin bo na potovanjih iz enega turnirja na drugega lahko iztegnil noge na letalu. Obljub je bilo seveda več, vendar ta izstopa po svoji banalnosti. In kakšen je bil zaključek. Sponzor velikega teniškega šarlatana je kupil karton žog in se čez en mesec, ko je žog zmanjkalo, začudil: »Kako, saj sta žoge dobila že prejšnji mesec. Košarkaši igrajo z eno žogo celo leto« Žal igralec do sedaj še ni iztegnil nog v poslovnem razredu.

No, to je bilo nekaj kratkih navodil, kako prepoznate velikega teniškega šarlatana. Kako se ga boste ubranili, pa ne vem. Edino kar vem je, da ko ga boste prepoznali, bo za vašega sina ali hči, že prepozno.