Nik Jurjevčič - ali mojih 8 dni do naslova do državnega prvaka

17. 01. 2016

V nadaljevanju bom opisal razmišljanja in dogajanja zadnjih nekaj dni pred in v času državnega prvenstva fantov do 14 let.

8.1. Trening na Škulju

Trening sem pričel psihično zelo slabo, to se je najbolje opazilo na moji teniški igri in pa negativni govorici telesa. Bil sem nesamozavesten in brez energije.  Nato sem se pogovoril s trenerjem, ki mi je priporočil več psihične aktivacije in več pozitivnih reakcij. Poleg tega sem mu na kratko opisal, kako si predstavljam svoj tenis: forhend je moje orožje, ki ga želim uporabiti čim pogosteje, s forhendom odpiram igrišče in iščem priložnost za napad ali igranje zunanje forhend diagonale, bekend igram zanesljivo in pogosteje diagonalno, bekend paralelo uporabim, ko želim zopet žogo odigrati s forhendom, v 70% s prvim servisom odpiram igrišče, drugi servis usmerjam na slabši udarec tekmeca in reterniram v naravnih smereh. Res mi je pomagalo in s tem sem že na tem treningu izboljšal svoje počutje in seveda tudi teniško igro.

9.1.Trening dvojic v Mileniumu

Takoj na začetku treninga nisem bil zbran in nisem upošteval zaključkov petkovega pogovora s trenerjem. Začel sem podobno slabo kot prejšnji dan. Moja energija je bila podobna kot prejšnji dan in zato sem tudi igral zelo podobno. Spomnil sem se na pogovor s trenerjem in poskusil izboljšati svoje počutje. Sprva nisem bil ravno najbolj uspešen, vendar se je moja teniška igra počasi pričela spreminjati na bolje. Po razmisleku, sem si proti koncu treninga zadal cilj, da bom vsako tekmo na državnem prvenstvu pričel z veliko dozo energije in pozitivnih misli.

10.1. Sparing na Škulju z Dimicem

Takoj ko sem stopil na igrišče sem vedel kakšen je moj cilj. Tega sem se držal celotno tekmo in odigral soliden dvoboj. Takrat sem spoznal, da je to tudi pravi pristop za tekme na državnem prvenstvu.

11.1. Prvo kolo državnega prvenstva

Tekmo sem pričel s ciljem, da se bom držal taktičnega načrta, da bom pozitiven in imel visoko raven aktivacije (delo nog) in energije (glasno vzpodbujanje). Poleg tega sem si zadal dodatna cilja in sicer, da bom dvoboj odigral brez izgubljenega gema in, da bom v tekmi imel čim manj nihanj. Res mi je super uspelo in dosegel sem vse zadane cilje.

12.1. Drugo kolo državnega prvenstva

Tudi za drugo tekmo sem si zastavil enaka cilje. Ni mi uspelo odigrati tekmo brez izgubljenega gema, vendar sem bil vseeno zelo zadovoljen, saj sem uspel ohranjati enako počutje in tudi raven energije je bila visoka.

14.1. Četrtfinale državnega prvenstva

V četrtfinali sem igral proti prvemu nosilcu Blažu Vidoviču. Mislim, da je bila to tekma katero se splača zapomniti. Igral sem res odličen tenis in raven energije, še nikoli ni bil tako visoka. Poleg tega sem jo uspel zadržati čez celotno tekmo. Moje počutje med tekmo je bilo popolno. Celotno tekmo mi je uspelo igrati brez sprememb in večjih nihanj. Tudi v pomembnih trenutkih sem odigral pametno in dobival ključne točke. Ta tekma mi je dala res veliko samozavesti in pozitivnih misli za naslednje dvoboje.

15.1. Polfinale državnega prvenstva

Igral sem proti klubskemu prijatelju, zato sem ob tej tekmi čutil veliko psihološkega pritiska. Več kot na prejšnjih tekmah. A še vedno so mi v glavi ostali cilji, katere sem si zadal pred  začetkom turnirja. Seveda sem se jih med tekmo dosledno držal in zopet so mi prinesli veliko uspeha, še posebej v ključnih trenutkih.

16.1. Finale državnega prvenstva

Prvi set sem bil čisto sproščen in to se je odrazilo tako na rezultatu kot na moji teniški igri. Naslednji set sem spremenil igro. Igrati sem začel bolj pasivno. To mi ni prineslo uspeha. Res sem naredil veliko bedarijo, saj bi moral nadaljevati z enako igro kot v prvem setu. Zato sem drugi set tudi izgubil. V tretjem setu sem spet začel igrati bolj agresivno in napadalno, kar mi je tudi prineslo uspeh. Najbolj dosledno sem se držal cilja, da bo raven moje energije zelo visoka in da bodo moje misli čim bolj pozitivne ter, da bom odmislil vse neteniške misli. Pri rezultatu 5-4 v tretjem nizu sem imel zaključno žogo. Pri mreži sem zaključil z volejem, ki ga tekmec ni ujel, a sem po udarcu nerodno stopil, si zvil gleženj in se dotaknil mreže. Točko je dobil tekmec, ki je nato tudi povedel s 6-5. Na koncu sem v podaljšani igri dvoboj srečno pripeljal do konca.

Zaključek

Povzetek vseh tekem je, da mi je uspeh prinašala visoka raven pozitivne energije. Moj cilj za prihodnje je, da bom na naslednjih tekmah imel enake taktične cilje in, da bom ohranjal enako visoko raven energije ter veliko število pozitivnih misli in reakcij.

Nik Jurjevčič