BLOG

Kaj manjka slovenskim trenerjem?

V tej kolumni bom poskušal stvari zapisati kar najbolj jasno, neposredno, kritično, odkrito..., pa vendar na način, da bodo sporočila sprejeta kot pozitivna. Zakaj? Zato, ker trenerska duša, pa ne samo slovenska, zelo nečimrna, težko sprejema kritiko, pogosto vasezagledana, z visoko samopodobo in še bi lahko našteval. Zato želim, da se..
PREBERI VEČ +

Testiranja teniških igralcev – zakaj, kaj in kdo?

Nekako mi ne uspe ujeti pravega ritma pri pisanju kolumen. Po drugi strani pa moram včasih počakati na pravo vzpodbudo. Ta je prišla na tak način, da ti najprej nekoliko zamaje trenerske temelje, ko moraš na novo preveriti trenerske vrednote, osvežiti že zdavnaj osvojena znanja ter prevetriti pozitivne trenerske izkušnje. Na koncu tega..
PREBERI VEČ +

Qua vadis – slovenski tekmovalni tenis?

To se sprašuje mnogo ljudi in tudi sam menim, da povsem upravičeno. Če bi potegnili črto pod razvoj v zadnjih petnajstih, šestnajstih letih, kaj bi bili rezultati tega obdobja. Če za merilo vzamemo zelo oster mednarodni kriterij, lahko med rezultate uvrstimo: uspehe Katarine Srebotnik, Tine Pisnik in Maje Matevžič, dvoletno domovanje v..
PREBERI VEČ +

Kako načrtovati skok iz mladinskega v profesionalni tenis?

Od objave prejšnje kolumne je minilo več kot tri mesece. Očitno je, da je v tem dolgem premoru, nekaj povezanosti z realnostjo. Tudi v realnosti se pri nas pri tem skoku ali koraku v „profi” tenis, na nek način zatakne, oziroma nadarjeni in obetavni mladi igralci in igralke obstanejo v svojem teniškem razvoju. Zakaj je ta prepreka, ki so..
PREBERI VEČ +

Spremljanje igralcev na tekmovanjih: kdo, kdaj, zakaj, koliko?

Tenis sodi med športe, ki jih ljudje radi gledajo, čeprav pri nas to ne velja vedno. Na mnogih tekmovanjih se finalne dvoboje ogledajo le mama, oče, mogoče trener, pes in sodnik. Za majhno število gledalcev pa ni kriva nizka raven tenisa, pač pa druge stvari (čas dvoboja, obveščanje, navade, visoka zahtevnost gledalcev...). Vendar to ni..
PREBERI VEČ +

Teniško kolobarjenje - znova aktualno

Moram priznati, da nisem ravno strokovnjak za kmetijstvo, pa vendar si bom drznil uporabiti termin iz kmetijske stroke. Kolobarjenje (laična definicija) pomeni, da na se na različnih delih obdelovalne površine vsako leto poseje druga rastlina. Ta ukrep preprečuje enostransko izčrpanje tal. Toliko o kmetijskem, sedaj pa k definiciji teniškega..
PREBERI VEČ +

Načrtovanje tekmovanj in treningov

Po povratku na slovensko teniško sceno, medtem ko sem bil nekaj čas del dogajanj, ki jih organizira ITF, sem bil neprijetno presenečen, koliko trenerjev bolj resno in dolgoročno načrtuje tekmovanja in treninge. Kaj kmalu sem ugotovil, da kar nekaj trenerjev uporablja pristop “iz rok v usta”, oz. igramo tisti turnir, ki je naslednji na..
PREBERI VEČ +
1... 5678